sobota 29. septembra 2012

DOD v Štátnom divadle v Košiciach :)

Vysvetlivky:
DOD = Deň Otvorených Dverí
Dendiéra = opak premiéry, t.j. posledné predstavenie danej hry 

Dnes som bola na DOD v košickom divadle a musím povedať, že to bolo úplne mega! Ak ste niekto z okolia KE, nabudúci rok určite dôjdite! Nebudete ľutovať. :3

Takže, tu môžte vidieť, ako naše divadlo vyzerá zvonku :) 
(Poznámka: Toto je jediná fotka, ktorú som dnes nefotila ja. :) ostatné sú všetko moje originály :P)

Takýto pohľad sa naskytuje hercom z pódia. :)

 Takto vidí pódium pán zvukár zo svojej kukane. :P

 A toto je pohľad, aký sa vám naskytne z balkóna. Na pódiu si môžte všimnúť postavené kulisy na predstavenie Čardášová princezná, ktorú dnes opäť po dlhej dobre divadlo hralo. :)

Nejako takto vyzerá ozdobenie nad javiskom a kúsok stropu, na ktorom sú namaľované výjavy z hier W. Shakespeara. :) nájdete tam maľby z hier ako Rómeo a Júlia, Sen noci svätojánskej alebo Macbeth.

Tu môžete vidieť podpisy od hercov, ktorí boli na dnešnom DOD prítomní. :)

Podpisy sa nachádzajú na zadnej strane tejto knihy, ktorú každý návštevník dostal zadarmo, a kde sú základné informácie o divadle.

No a ako správne dieťa som si nemohla odpustiť zbierať všetko, čo núkali, tak mám doma 5 bulletínov (myslím, že sa to tak píše) hier, ktoré majú dávno po dendiére.
Zľava: Zuzankino tajomstvo & Španielska hodinka, Adriana Lecouvreur, Nápoj lásky, Maškarný bál, Katarínka z Heilbronnu



Súčasná budova divadla bola postavená v roku 1899 a navrhnutá pražským architektom Adolfom Langom. Divadlo je postavené v tvare osemuholníka (aj keď fotky sály tomu nenasvedčujú), je rozdelené na ľavú a pravú stranu. Preto môžte dostať lístky do lóže vpravo, no  taktiež aj do lóže vľavo. :) 

Zaujímavosť: Ak dostanete lístok na balkón vpravo, dostanete sa naň iba z ľavej strany. :)

V historickej budove divadla sa nachádza javisko, hľadisko (myslím, že balkón, lóže a tzv. kikirikí, teda sedadlá úplne hore, spadajú pod hľadisko :) Čosi čo ma zarazilo bolo, že koberce, ktoré sú v celej sále, tam nie sú polžené alebo nalepené, sú nastriekané.), ďalej to sú šatne a salónik, kde sa po premiérach konajú recepcie. K divadlu patrí aj administratívna budova, ktorá je mimo Hlavnej ulice a v ktorej sídlia všetky kancelárie a ak si dobre pamätám, tak aj korepetičné miestnosti. Historickú budovu s tou administratívnou spájajú katakomby, ktoré vedú popod Hlavnú ulicu. Pod súsoším Immaculaty v Košiach sa nachádzajú niektoré šatne.

Zaujímavosť: Ak niekedy pôjdete v KE po Hlavnej ulici a pristavíte sa pri divadle zo strany, ako nájdete DM drogériu, všimnite si dva kvetináče, akoby vyrastajúce zo zeme. Ich poslaním je zakryť vypukliny po stavbe katakomb. Takže ak si po nich poskáčete (nerobte to, sú v nich pekné kvety), prakticky je možné, že ak by ste sa prepadli, spadnete do náručia peknému hercovi (kecám, v našom divadle som ešte nevidela pekného herca. No ak by ste spadli do náruče šéfovi baletu, nebudete sa môcť sťažovať :3). 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára